Skip to main content

Inna Jürjo loeng annab ülevaate keskaja toidukultuurist

Rikkaliku pidusöögilaua pilt on pärit 15. sajandi keskpaigast Jean Wauquelin'i manuskriptist "Livre des Conquestes et faits d'Alexandre" (Raamat Aleksandri vallutustest ja tegudest), mida säilitatakse Pariisis (Paris, Petit Palais, LDUT 0456)

Loeng toimub Rakvere Linnakodaniku Majamuuseumis.

Laupäeval, 14. jaanuaril 2023 kell 11 ootame huvilisi kuulama ajaloodoktor Inna Jürjo loengut „Loomad metsas, laudas ja toidulaual. Liha keskaja argi- ja pidupäeva menüüs“. Loeng toimub Rakvere Linnakodaniku Majamuuseumis.

Nii kodu- kui ka metsloomad andsid keskaja inimese toidulauale üliolulise panuse. Liha polnud haruldus argipäeva menüüs, ent pidusööminguil oli liharoogadel eriline kaal ja keskne koht. See oli ühine kogu tollase Euroopa, sh Eesti toidukultuurile. Liha hinnati kõrgelt tema maitseomaduste, kasulikkuse ja prestiiži tõttu. Selles osas ei erinenud ei talupoeg ega linnakodanik aadlikust. Pidusöömingul püüdis võõrustaja loomade abil pakkuda külalistele mitmesuguseid elamusi: kulinaarseid ja visuaalseid. Juba loomade-lindude ilmumine pidulauale võis kujutada endast toredat vaatemängu. Tallinna Ülikooli vanemteadur ajaloolane Inna Jürjo tegeleb peamiselt kesk- ja varauusaja argiajalooga. 

Loeng toimub 14. jaanuaril algusega kell 11.00 Rakvere linnakodaniku majamuuseumis, Pikk tn 50. Osalemine sooduspiletiga 3 eurot.

Loengu korraldamist toetab Eesti Kultuurkapital.

Pildil: Rikkaliku pidusöögilaua pilt on pärit 15. sajandi keskpaigast Jean Wauquelin'i manuskriptist "Livre des Conquestes et faits d'Alexandre" (Raamat Aleksandri vallutustest ja tegudest), mida säilitatakse Pariisis (Paris, Petit Palais, LDUT 0456)
 

Lähem info:

Inge Laurik-Teder
inge@svm.ee

+37255667611